понеделник, 9 ноември 2009 г.

Кростренажор Vs Велоергометър

Често сме изправени пред дилемата какъв кардио уред да изберем. В тази статия ще разгледам разликите между Кростренажор и Велоергометър. Понякога този въпрос изниква пред нас когато сме в залата, а други си го задават когато сарешили да закупят подобен уред за дома си. Аз лично смятам че тренировките в домашни условия са обречени на провал. Поради това че съществуват редица демотивиращи и разсеващи фактори. За това препоръчвам закупуването на такъв уред само ако наистина сте убедени че нямате време за залата, но наистина :). И ако се стигне до това не пестете евтините уреди са боклуци и за мнго картко те ще престанат да функционират.
Сега за избора.
Много е важно какво целите:
1. Разгряване - важно е каква ще бъде предстоящата ви тренировка. Ако е за горната част на тялото препоръчвам кростренажора като ръцете задължително се поставят на подвижните ръкохватки. Ако ви предстои тренировка за крака ви препоръчвам велоергометъра като след 3 минута увеличите не скороста а натоварването. И 2-та случая работете до 10 мин като се стремите да достигнете пулсова честота около 140.

2. Отслабване - Тук определящо е кои от уредите осигурява по-голям енергоразход. Определено това е кростренажора. Велоергометър е най-щадящият уред.

3. Кардио тренировка - мисля че тук вече е въпрос на предпочитание, ефективна тренировка може да се постигне и с двата уреда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар